W25 Duo víztisztító berendezés, hatalmas 15 000 literes vagy 2 év teljesítménnyel, gazdaságos hosszútávú üzemeltetéssel ásványvizek cipekedése és állandó költsége helyett!

 

 

 

 


 

 

 

 

W25 Duo víztisztító 1-3 fős háztartásokba biztosítja a mindig friss és finom egészséges csapvizet, méregdrága ásványvíz cipekedése helyett. Kényelmes kedvező árú megoldás hosszútávra.

 

 

 

Wellnet W-25 mini duo víztisztító

 

 

W25 Duo víztisztító HATALMAS TELJESÍTMÉNNYEL 15 000 liter víz tisztítására. 1-3 fő részére a mindennapos víztisztításra drága flakonos ásványvizek, ballonos, vagy kellemetlen ízű klórozott és tisztítatlan csapvíz helyett. 2 év valóban járulékos költség mentes használati időn át.

 

 

 

 

 

 

 

 

További motívumok,termék mintázatok
közül választhatsz, így biztos találsz
neked tetszőt!

 

 

 

Mióta víztisztított vizet fogyasztok, azóta napi 3 litert iszok, előtte nem ittam vizet. Elmúltak a heves fejfájások, a gyakori szájszárazság. Legfontosabb tapasztalatom, hogy szagtalan és jó ízű a tisztított víz, kellemes a fogyasztása.
Pálfy Evelyn, Kaposvár
Még több vélemény >>>

 

 

 

 

 

W25 Duo víztisztító víztisztítási technológiája

 

W25 Duo víztisztító, mint bármelyik más típusú W25 asztali víztisztítónk két egyszerű lépesben teszi élvezhető vízzé és egészségessé a sokak által kevésbé kedvelt szűretlen klóros vezetékes csapvizet.

 

 

Első fázisban kiveszi a vízből a lebegőanyagokat, a szemmel látható szennyeződéseket egy mechanikai szűrőnek köszönhetően, amely a víztisztító alján helyezkedik el.

 

 

 

A vízben szükséges só komponensek, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, klorid, mikroelemek, cink, réz, króm, fluorid, szelén, arzén,, szennyezők amelyeket el kell távolítani, klór, klórozott vegyületek, ízrontó anyagok, szagrontó anyagok, szerves anyagok, vízkő, rozsda.

 

 

 

Majd aktív szén granulátummal töltött víztisztítónk, melyet ezüsttel impregnáltak, biztosítja hogy a csapvízünkből kiszűrjük a klórt, klórszármazékokat egyéb gyógyszer és vegyszermaradványokat stb., hogy aztán egészséges finom a szervezetünk számra elengedhetetlen mennyiségű és minőségű vizet nyerjünk otthonainkban a vízcsapból.

 

 

 

 

 

 

W25 Duo víztisztító felszerelés után és működés közben:

A KÉPEK ILLUSZTRÁCIÓK A W25 DUO MAGASABB VÍZTISZTÍTÓ HÁZZAL (20 CM HELYETT 28 CM) KERÜL FORGALMOBA

 

 

 

Wellnet W25 duo víztisztító pöttyös grafikával   Wellnet W25 Duo víztisztító működés közben felszerelés után
11 mintázat közül választhatsz szabadon neked tetszőt, vagy konyhádhoz leginkább illő motívumot! A képen pöttyös motívumos W25 Duo víztisztító látható.

 

 

 

Az ivóvíz minőségét nagy mértékben javítja. Kellemes, lágy, a fertőtlenítő ízét, rossz szagát kiszűri. Így élvezhető a víz íze.
Egyed János, Kőtelek
Még több vélemény >>>

 

 

 

 

Válassz mégtöbb W25 Duo víztisztító motívum közül konyhádhoz vagy egyéniségedhez leginkább illő víztisztító berendezést, a számos mintázat közül biztosan találsz neked tetszőt.

 

 

 

 

W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 1. - BIRDY                        W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 2. - PÖTTYÖS

 

W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 1. - BIRDY MOTÍVUM     W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 2. - PÖTTYÖS MOTÍVUM

 

W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 3. - LEVELES                       W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 4. - MAGYAROS

 

W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 3. - LEVELES MOTÍVUM     W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 4. - MAGYAROS MOTÍVUM

 

W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 5. - PINK BUBBLE                    W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 6. - CSÍKOS

 

W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 5. - PINK BUBBLE MOTÍVUM     W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 6. - CSÍKOS MOTÍVUM

 

W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 7. - CLASSIC                    W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 8. - TRENDY

 

W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 7. - CLASSIC MOTÍVUM     W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 8. - TRENDY MOTÍVUM

 

W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 9. - FIRKÁS                        W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 10. - ROMANTIC

 

W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 9. - FIRKÁS MOTÍVUM     W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 10. - ROMANTIC MOTÍVUM

 

       W25 DUO VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 11. - KALOCSAI

 

W-25 Duo VÍZTISZTÍTÓ STÍLUS 11. - KALOCSAI MOTÍVUM

 

 

 

 

 

Megvásároltam a víztisztító berendezést, Anyukám azonnal mondta, hogy képzelem, hogy pénzt adok érte, amikor a mi vizünk milyen szép tiszta! 2 hétig nem volt felrakva, aztán csak felszereltük. Anyukám is csak kipróbálta, mikor nem láttuk, majd szép lassan rászokott, pár nap múlva már csak azt itta. Ez úgy derült ki, hogy a készüléket kölcsön adtam egyik kolléganőmnek és Anyukám 2 nap múlva közölte, hogy mit képzelek én, meddig kell még neki a rossz, piszkos vizet innia.
Matuszkáné Polacsek Erzsébet, Szeged
Még több vélemény >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

W25 Duo 15 000 l.-es víztisztítók rövid megrendelő lap ha nem szeretnél más típusú víztisztítót rendelni

Ha mobilos vagy vagy nem támogatja a böngésződ az iframe-t ide kattints a rövidített megrendelő eléréséhez (új ablakban nyílik meg)

 

 

Tudnivalók, szállítás, fizetés, garancia ide kattintva

 

 

 

 

 

2 év használat után gazdaságosabban W25 Duo víztisztító töltetcsere

 

 

Tudtad?

 

 

Mérgező fémsók

 

A vízben különféle nem kívánatos környezeti hatások pl. ipari-, bányászati- és kohászati szennyezések eredményeként vagy tönkrement vízvezetékekből való kioldódás miatt egyes mérgező anyagok is előfordulhatnak, így pl. ólom (Pb), kadmium (Cd) vagy higany (Hg). Ezek az anyagok már alacsony koncentrációban fogyasztva is tartós egészségkárosodást okozhatnak. Nem véletlen, hogy ezekre a mérgező anyagokra vonatkozóan rendszeresen ellenőrzik a vizeket, hogy a koncentrációjuk ne lépje túl a maximálisan megengedett koncentrációjukra vonatkozóan előírt határértékeket. Ennek következtében a csapvíz biztonságosan fogyasztható, mert EU-szabványok alapján ellenőrzött és az EU által megszabott határértékek alatt vannak az esetlegesen benne lévő nem kívánatos anyagok koncentrációi.

 

 

 

A víz szerepe a köszvény kezelésében

 

Az általában túl sok vörös hús-, belsőség- és alkoholfogyasztással társuló köszvény húgysavas sók, húgysavkristályok szövetekben - főként ízületekben - való lerakódásával jár együtt. Az ízületi gyulladásokkal jellemezhető, rohamokban jelentkező köszvényes fájdalom igen heves. A betegség visszatértének megakadályozásához, a rohamok elkerüléséhez sokszor az is elegendő, ha néhány étrendi megszorítás mellett a beteg sok folyadékot/vizet iszik,- miközben kerüli az alkoholfogyasztást.

 

 

Amikor a szövetek kiszáradnak, szerkezetük megváltozik.

A szilva formából aszalt szilva lesz, és az aszalt szilva nem úgy működik, mint a szilva. Így keletkeznek a tünetek. A tünetek jelzik, hogy nincs rendben minden, adjuk meg a testnek azt, ami neki kell, egészséges tiszta ivóvizet!

 

 

Több millió ember él a földön, aki nem tudja, hogy a magas vérnyomás nem más, mint a test „aszály-program”-ja,

mikor is a test visszaáramoltatja a hiányzó 66%-t a sejtekbe. Az orvosok arrogánsan vagy nem-törődve kezelik a magas vérnyomást és különféle gyógyszereket, vízhajtókat írnak fel.

 

 

A nappali fáradtság első számú okozója a vízhiány.

Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát- és ízületi fájdalmakban szenvedők 80%-nál naponta 8-10 pohár víz csökkenti a fájdalmakat. Már 2% folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő, vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál.

 

 

Mit szeretnél inkább, egy pohár tiszta vizet, vagy egy pohár kólát?

A kóla aktív hatóanyaga a foszforsav, melynek pH értéke 2,8. Egy vasszöget négy nap alatt old fel. A foszforsav kioldja a csontokban lévő kalciumot és hozzájárul a csontritkulás kialakulásához A kóla szirupot koncentrált formában szállító tartálykocsikat különösen korrodáló, veszélyes anyagokat jelző táblával kell ellátni. A kólát már 20 éve használják a teherautók motorterének tisztítására!

 

Nagy szeretettel démonizáljuk a cukros üdítőket, mert megérdemlik.

Károsabb, mint hinnéd, állítja egyre több szakember.
Ebben a részben megtudod,

- miért csodáljuk a bátorságát annak, aki elolvassa a következőket, és mégis cukros üdítőt fogyaszt,
- hogyan eszi meg a kóla a csontjaidat reggelire,
- hogyan hízol szép gömbölyűre a cukros üdítőktől,

 

Növeli a rák kialakulásának esélyét.

Több kutatás is bizonyítja, van összefüggés bizonyos ráktípusok és a rendszeres cukrosüdítő-fogyasztás között. Már heti két alkalom is növeli a hasnyálmirigy által termelt inzulin szintjét, megduplázva ezzel a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét. Napi egy üveg pedig negyven százalékkal viszi közelebb a férfiakat a prosztatarákhoz. Ugyanez igaz a mellrákra is.

 

Szívbetegséget okozhat.

Hasonló a helyzet a szívbetegségekkel, amelyek egyértelmű összefüggésben állnak a kalória-bevitellel. Az már csak hab a tortán, hogy ebbe a kategóriába tartoznak az energiaitalok is, melyek koffeintartalma már régóta forró téma Európában. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat véleménye is ezt tükrözi.

 

Borítékolható cukorbetegség.

Nem gondolnánk, mennyi cukrot viszünk be szervezetünkbe úgy, hogy tulajdonképpen nem is tudunk róla. A Kaliforniai Egyetemnek olyan kutatása is létezik, amely a diagnosztizált cukorbetegségek növekedésének okát a cukros üdítőkben látja: a munkát 1990 és 2000 között végezték, és megállapították, hogy a magas cukortartalmú üdítők a vizsgált embercsoportban kiugróan sok, 130 ezer kettes típusú diabétesz kialakulásában játszottak fontos szerepet.

 

Májkárosodást sem csak az alkohol okoz.

Hanem mi más, mint a cukros üdítők?! Tudósok szerint naponta mindössze két flakon már hosszú távú májkárosodást okozhat az arra hajlamos egyéneknél.

 

Depressziós gyerekek.

A Waterloo-i Egyetem és a Dalhousie Egyetem szakértői által végzett 2012-es kanadai felmérésbe 8 210 diákot, jellemzően kis- és nagykamaszokat vontak be. Kiderült, hogy a több cukros energiaitalt fogyasztók hajlamosabbak a depresszióra és a kábítószer-fogyasztásra. Nem csak az egészségünket, a hangulatunkat is befolyásolja.

 

A koraszülés veszélye is fennáll.

Dániában 60 ezer nő hozzájárulásával meglepő eredményre jutottak a szakértők: azok a nők, akik terhességük alatt sem hagyták el a cukros üdítőket, sokkal nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a koraszülés veszélyeinek. Ennek oka, hogy az édesítőszerekben található kémiai anyagok elváltozásokat okoztak a méhen.

 

Az agy sincs biztonságban.

A cukros italok az agyunkat sem hagyják érintetlenül: megváltoztatják ugyanis a fehérjeszintjét, ezáltal hiperaktivitást idézhetnek elő. Mindezt nemcsak a gyerekeknél, hanem felnőtteknél is. A mumus itt a mesterséges, úgynevezett azoszínezékekben rejlik: a Southamptoni Egyetem 2004 és 2007 között végzett kontrollcsoportos, gyermekeken végzett vizsgálata szerint az azoszínezékek és a nátrium-benzoát tartósítószer együttes fogyasztása több esetben koncentrációzavarhoz és hiperaktivitáshoz vezetett.

 

Korai öregedés, idő előtti pubertáskor

A cukros üdítőknek hála hamarabb öregszünk, és a pubertáskor is idő előtt kopogtathat.
Az üdítőkben és a feldolgozott élelmiszerekben található foszfátok felgyorsítják az öregedési folyamatokat. Olyan betegségeknek vagyunk kitéve, amelyek eddig csak az időskorra voltak jellemzőek: például a krónikus veseelégtelenség vagy az érelmeszesedés. A Harvardon egy erre rímelő kutatással álltak elő: 5 583 kilenc és tizennégy év közötti lányt vizsgáltak meg. Kimutatták, hogy azoknak a lányoknak, akik naponta legalább másfél üveg üdítőt ittak, hamarabb jött meg az első menzeszük, mint a cukros italokat mellőző társaiknak. Ezeknél a lányoknál a rák kialakulása is sokkal valószínűbb.

 

Egyenes út az elhízáshoz.

Talán ezen már igazán nincs is mit magyarázni. Érdemes azonban kiemelni, hogy aki cukormentes kólával nyugtatja a lelkiismeretét, annak sincs igazi oka a nyugalomra, ugyanis a mesterséges édesítőket tartalmazó italok is okozhatnak elhízást.

 

Növekszik az Alzheimer-kór esélye.

Ezt egyelőre egy egeres kísérlettel bizonyították be az Egyesült Államokban, de az eredmények meglepően reprezentatívak lettek. Azoknak a rágcsálók, amelyek naponta öt üdítőnek megfelelő cukormennyiséget kaptak, romlott a memóriájuk, és az agyukban megjelentek a lerakódások, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az Alzheimer-kórral. Ugyanez nem volt igaz azokra az egerekre, amelyek jóval kisebb mennyiségű cukorhoz jutottak.

 

A kóla megeszi a csontjaidat reggelire.

A sok szénsavas üdítőital fogyasztása törékennyé teszi a csontokat idős korra, állítja egy tanulmány. A 73 572 főn, 30 éven át zajló amerikai kutatás eredményei sokkolóak. Az időszak alatt 1432 menopauza utáni medencecsonttörést regisztráltak, amelyek a szénsavas üdítőitalok között szoros összefüggést mutattak ki. A végeredmény szerint a napi rendszerességgel fogyasztott (napi 1 doboz) szénsavas üdítő 14%-kal növeli a későbbi medencetörés esélyét. A cukros és light, vagy koffeintartalmú szénsavas üdítők fogyasztása azonos mértékben kockázatnövelő tényezők.

 

Óvakodj az Energia italtól, mert ugyan nagyon divatos, de rendkívül egészségtelen.

Az energiaital nem szomjoltó üdítő, nem sportital és az egészségre káros hatásai vannak, hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Sok gyermek úgy tekint az energiaitalra, mint egy üdítőre, sok szülő pedig sportolás előtt adja gyermekének, pedig az energiaitalok - többek között túlzottan magas cukor- és koffeintartalmuk miatt – káros tüneteket is okozhatnak.

 

A XXI. század legnagyobb járványa az elhízás és a nyomában járó betegségek.

A Credit Suisse Research Institute (CSRI által nemrég közzétett kutatásból kiderül: immáron teljes a nemzetközi egészségügyi közösség egyhangú véleménye, hogy a hozzáadott cukorral készült üdítők nagyságrendekkel károsabbak voltak és lesznek a közegészségre, mint azt valaha is gondolták. A gondtalan, édes élet képzetét propagáló üdítőreklámok „utóíze” igencsak keserűre sikeredik: 2020-ra már 500 millió kórosan elhízott beteggel kell számolni.

 

 

Mit kellene innunk? Mit nem szabad inni? Tiszta, természetes vizet ajánljuk.

- Kerüld a szénsavas vagy cukros italokat. A magas cukortartalma és mesterséges alkotórészei veszélyesek az egészségedre. A szóda kiszárít.
- Tea, kávé, üdítő vizet tartalmaz ugyan, de vízhajtó tartalma kiöblíti a testedből a vizet. Ne számítsd rájuk, ha a folyadékpótlást számolod!
- Teljesen rendben van, ha alkalmanként iszol, de ha rendszeressé teszed és nem iszol hozzá elég tiszta vizet, akkor hosszú távon komolyan kockáztatod egészséged.
- A tiszta víz a legjobb választás. Ha az egészséges életmód mellett kötelezed el magad, tedd szokássá és elsődleges fontosságúvá a rendszeres vízivást.

 

 

Kilégzéssel – észrevétlenül – átlagosan 250-350 ml víz távozik naponta a szervezetből,- akkor is, ha nem történik munkavégzés vagy sporttevékenység.

Ez a mennyiség napi viszonylatban 500-600 ml-re nő, ha fizikailag aktív szervezetről van szó, nulla méteres tengerszint feletti magasságban. Amennyiben a munkavégzés nagy magasságokban történik, akkor további kilégzéssel elveszített vízmennyiségekkel kell kalkulálni. 4300 méter tengerszint feletti magasságban – főleg ha a levegő száraz, akkor plusz 200 ml/nap vízveszteség is bekövetkezhet,- pusztán a magasság és a kisebb légnyomás miatt. Ezt a vizet természetesen pótolni kell, ezért is érdemes vizet inni.

 

 

Jó tudni, hogy a víz szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában:

a hővezetés és a hősugárzás mellett az izzadás, azaz a szinte kizárólag vízből álló izzadság testfelszínről való elpárologtatása játszik szerepet a szervezet működéséhez szükséges optimális hőmérséklet biztosításában. A víz testfelszínről való elpárolgása jelentős hőelvonással jár, ami lehűti a bőrt.

 

 

A víz elősegíti az ízületek mozgását:

a jelentős mennyiségben vizet is tartalmazó ízületi folyadék, idegen szóval a szinoviális folyadék az olajozott mozgás kulcsa. A porcfelszínek között található ízületi folyadék egyfajta kenőanyagként funkcionál; elősegíti azt, hogy a porcfelszínek fájdalommentesen elgördülhessenek egymáson, ahelyett, hogy fájdalommal járó súrlódással történne az ízületek mozgása.

 

 

A víz méregtelenítő funkciót lát el:

a szervezet által kiválasztott anyagok pl. a gyógyszerek bomlástermékei jelentős részben vízben oldott - pl. vizelettel, széklettel - formában távoznak a szervezetből. A szervezet fő méregtelenítő szerveként ismert máj egyik feladata az, hogy a szervezetbe jutott idegen anyagokat (pl. vegyszerek, gyógyszerek molekuláit) vízoldékony formájúvá alakítsa át. Ez a kulcsa ugyanis annak, hogy a testidegenként felismert anyagok a szervezetből minél hamarabb – a széklettel vagy a vizelettel - eltávolíthatók legyenek. A metabolizmusnak nevezett folyamat során a molekulák olyan kémiai átalakításokon pl. oxidáció, bizonyos molekularészekhez kisebb egységek hozzákapcsolása stb. esnek át, aminek köszönhetően a vízoldékonyságuk nő.

 

 

 

A vizelettel ürülő víz

 

Egészséges felnőtt emberek naponta átlagosan 1-2 liter vizeletet ürítenek. A széles tartomány annak következtében alakul ki, hogy számos tényező befolyásolja a képződő vizeletmennyiséget, többek között a folyadékbevitel, az elfogyasztott táplálék, a vesén kívüli folyadékvesztés (pl. fokozott párologtatás, hányás, hasmenés, láz, kivérzés), a vérnyomás és
hormonális hatások, az esetlegesen szedett gyógyszerek.

 

Ha a napi vizeletmennyiség túl sok, vagy túl kevés, az orvosi vizsgálatot és ellátást igénylő állapotot jelent. A napi 2,5 litert meghaladó vizeletmennyiség esetén poliuria, napi 400 ml-nél kevesebbnél oliguria, napi 100 ml alatti vizelettérfogatnál anuria áll fenn.

 

Az óránként termelt vizeletmennyiségek:

 

- euhidria (normált hidráltság) esetén 50 ml vizelet/óra,

- dehidráció (kiszáradás) esetén 15 ml vizelet/óra,

- hiperhidráltság (túl sok víz fogyasztása) esetén 600-1000 ml vizelet/óra

 

 

A vizelet mintegy 95 %-ban vizet tartalmaz, a fennmaradó 5 %-ot sokféle vegyület teszi ki, amik között szerves anyagok (pl. karbamid, kreatinin, húgysav) és számos ion is megtalálható, de például a szervezetbe jutott gyógyszermolekulák - kisebb-nagyobb mértékben átalakított formában – is jelen vannak a vizeletben. A vizelet összetételének vizsgálata számos kóros elváltozásra, így betegségekre (pl. gyulladásos folyamat, vesebetegségek, a szervezet kiszáradása) deríthet fényt.

 

 

 

A bőrön keresztüli vízvesztés

 

A bőrön keresztül naponta átlagosan 500 ml folyadékot veszít az ember. Ez nem keverendő össze az izzadással; hiszen a bőrön keresztüli vízvesztés/kipárolgás nem észrevehető, az sem látható "vízcseppekkel", sem izzadságfoltokkal nem jár.

 

 

Az izzadás szerepe a vízleadásban

 

Arisztotelész úgy gondolta, hogy az izzadság és az izzadságcsepp nem más, mint a harmat megjelenése a bőr felületén. Ez a sajátos nézet egészen az 1800-as évekig tartotta magát. Ma már tudjuk, hogy az Arisztotelész-féle harmatcseppek helyett izzadságmirigyek juttatják a bőr felszínére a vizes cseppeket, ha azok idegi úton jeleket kapnak az agy hőmérsékletszabályozó központjából.

 

Megszületésétől fogva minden ember 2-4 millió izzadságmiriggyel rendelkezik, amik a pubertást követően érik el felnőtt korra jellemző, tökéletes működésüket. Érdekes, hogy azt megelőzően a test mely részein a legintenzívebb az izzadás:

 

- a csecsemők például - a hónalj helyett - a kézfejükön tudnak meglehetősen intenzíven izzadni, és vizet veszíteni.

 

Az, hogy ki mennyit izzad, erősen személyfüggő; amellett, hogy a külső hőmérséklet, a ruházat, az edzettségi szint, az aktuális hidratáltsági állapot és az erőkifejtés is befolyásolja azt.

 

Egy tornateremben körültekintve az tapasztalható, hogy ugyanazon mozgás-tevékenység hatására is szemmel látható eltérések tapasztalhatók a különböző személyek izzadásának mértéke között. Míg edzés során a gyengén izzadók óránként 100-500 ml folyadékot veszítenek, az erős izzadásra hajlamos társaiknál ugyanez az adat az óránkénti 2000 ml-t is elérheti. Tévedés ne essék, nem mindig az izzad erősen, aki nem bírja a terhelést, azaz nincs "jó kondicióban", - épp ellenkezőleg, gyakran a legjobban edzett atléták izzadnak a legerőteljesebben.

 

Az izzadás folyamata elengedhetetlen a test hőmérsékletnek szabályozásához. Az izzadás a túlélés kulcsa az őserdőkben, sivatagokban éppúgy, mint az edzőtermekben vagy azokon a munkahelyeken, ahol fizikai munkavégzés folyik, és az izomtevékenység sok hőt termel. Amint a test hőmérséklete néhány tized fokkal meghaladja a fiziológiásnak tekintett 37 °C-ot, az izzadás folyamata automatikus megindul.

 

Megerőltető fizikai munka vagy sporttevékenység esetén az izzadás már azelőtt bekövetkezhet, hogy a szervezet elérte volna az idegrendszeri jelzéshez szükséges kb. 37 °C-os kritikus hőmérsékletet. Az izzadság bőrfelszínről való elpárolgása hőt von el a szervezettől. Minden egyes liter izzadság kb. 600 kcal energiától (hőtől) szabadítja meg a szervezetet; ily módon az izzadás egy rendkívül hatásos hőleadó folyamat. Ez a hőleadás azonban csak akkor érvényesül, ha az izzadságcseppeknek lehetősége van elpárologni, tehát nem törlik le azokat a bőr felszínéről, és nem fedik be "nem lélegző", műszálas ruházattal.

 

Az izzadság 99 %-ban víz, emellett számos só ionjait tartalmazza, emiatt sós ízű. Túlnyomó részt nátrium- és kloridionok találhatók benne, a káliumionok mennyisége jóval kisebb. Minden egyes liter izzadsággal kb. 2,6 gramm nátrium-kloridot is veszít a szervezet, ami fél teáskanálnyi konyhasónak felel meg. Téves azt hinni, hogy az izzadság méreganyagokat is
eltávolít a szervezetből. A "méregtelenítés" nem az izzadságmirigyek feladata.

 

 

Száműzték a palackos vizet!

Egy amerikai városban eztán büntetik, aki műanyag palackos vizet árul. Noha környezetvédelmi céllal hirdették meg a tilalmat, az üdítőkre nem vonatkozik. A massachusettsi Concordban az év elején lépett életbe az új törvény. A tilalom célja, hogy a csapvíz fogyasztására ösztönözze a városlakókat, egyúttal gátat szabjon a világszerte súlyos problémát jelentő műanyag-szennyezésnek. Jean Hill, a vizes palackok feketelistázásának 84 esztendős ötletgazdája szerint a műanyag flakonok valósággal ellepik a szeméttelepeket, miközben a fogyasztóknak olyan vizet adnak el, amelyet jóval kisebb költségen saját konyhai csapjukból is megkaphatnak. „A műanyag vizes palackokat gyártó cégek lecsapolják víztározóinkat, majd eladják nekünk a tartalmát" – nyilatkozta korábban a The New York Times című lapnak az önkéntesként tevékenykedő Hill, aki állítása szerint addig fog küzdeni, amíg nem sikerül megoldani a problémát. Forrás: fn.hu