Víztisztító berendezések, tapasztalatok, vélemények az egyetlen hatalmas kapacitású asztali víztisztító készülékekről

 

 

 

 

 

 

W25 víztisztítók otthonra hatalmas kapacitással, négyszeres garanciával 2 évre gazdaságosan. Egészség és takarékosság kényelmesen kristálytiszta vízzel, a népszerű hazai fejlesztésű és gyártású W25 készülékekkel.

 

ISMERD MEG A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL MIÉRT VÁLASZTOTTÁK VÍZTISZTÍTÓINKAT MAGYARORSZÁGON TÖBB MINT 30 EZREN AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN:

 

 

 

 

Kedves Finom Víz.Hu!

 

Lassan nyári szünet lesz óvodánkban, és körülbelül fél éve, hogy felszereltük a W25 Magnetic Max víztisztítót csoportunkba. Ma, -beszélgetőkör keretében -,feltettem egy kérdést a gyermekeknek, mert kíváncsi voltam válaszaikra,....

-Szerintetek milyen a mi csoportunk víztisztítójából jövő víz!??? Nagyon jó kis beszélgetés kerekedett belőle :

Marci : -Szerintem nagyon jó, én szeretem, mert tiszta!

 

Rajmi :- Élvezetes inni!

 

Bálint :- A tisztított víz nagyon tiszta, és jó!

 

Zsófi: -Az ám! Egészségesebb mint a klóros másik víz! És tudjuk, hogy ebbe nincs olyan már-, mert szűr!!

 

Gábor :-Most nyáron, ha jól kiengedjük a csapot, hogy kicsit hidegebb legyen, az nagyon felüdít! Mert jó ízű!

 

Zsófi :- Nincs is íze!

 

Gábor:-Azért jó! Amit otthon iszunk annak van!

 

Regi:-Igen! Az otthoni víz az büdös!

 

Ádám:-Még a szörp is jobb ízű vele!

 

Regi:- Ugye!? A bodzaszörp is, amit anyu hozott nekünk az oviba, más ízű, mint otthon!

 

Bálint:-És olyan tök jó, mikor elforgatom a csapját, és jön a tisztított víz, ami nem olyan, mint a büdös!

 

Óvó néni :-Miért? Milyen amikor büdös a víz?

 

Bálint:-Van olyan rossz fajta szaga, meg olyan szagos, ...-meg más az íze!

 

Rikó :-Ha én nagy leszek, én majd ilyen víztisztítót veszek, és egész nap azt a vizet iszom!

Szinte egyszerre a csoport : ÉN IS!

Nos, úgy gondolom, fél év távlatából már van eredmény, hogy az 5-6 éves gyerekek ilyen szinten megtudják fogalmazni, miért is szeretik a tisztított vizet!

 

        
        

 

Köszönet, a forgalmazónak ( www.finom-viz.hu ), és a Szülői Munkaközösségnek, hogy továbbra is jó ízű, tiszta vízzel csillapíthatják szomjukat gyermekeink!

Szalavári Ottília
óvodapedagógus
Marcali Tündérliget Óvoda Pillangó csoport

 

 

 

 

Víztisztítóinkról vélemények, buzsák - Kálmán Zsuzsanna"Tisztelt Forgalmazó! Először is köszönet ezért a szuper kis találmányért! Körülbelül 1 hónapja használjuk a víztisztítót ami nem nagy, kis helyen is elfér ami számunka nagyon fontos és nem utolsósorban nagyon modern formában kapható. Eddig mi is szénsavmentes ásványvizet ittunk és itattunk a 3 éves kisfiunkkal, de amióta ez van nem kell azzal foglalkozni, hogy elfogyott az ásványvíz és akkor esetleg csapi vízzel kell esetleg a szörpöt felhigítani vagy teát készíteni. Nincsen semmiféle mellékíze, egyszóval itatja magát a tisztított víz. Egyszerű és könnyen kezelhető ez a kis szerkezet. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Egészséges és ez a lényeg!" Kálmán Zsuzsanna - Buzsák

 

 

 

 

 

Víztisztítóinkról vélemények, marcali - Szalavári Ottília"Rövid töprengés és számolás után úgy döntöttünk a családommal, hogy megrendeljük víztisztítónkat. A fiam, aki eddig csak ásványvízen, ice teán élt, -a szinte ihatatlan rossz minőségű víz miatt ami a csapból folyt, - rászokott a vízre, ami a víztisztítónak köszönhetően - minden mellékíztől mentesen finom vízként folyik otthonunkban pár hónapja! Ez volt életünk legjobb befektetése, igazi főnyeremény!"
Szalavári Ottília - Marcali

 

 

 

 

 

 


Víztisztítóinkról vélemények, marcali - Szalavári Ottília"Bárcsak már előbb beszereltem volna! A lányom, imába foglalja a neved amióta idehoztad! Soha nem ivott még ennyi vizet! A PÁROM, + tegnap megszámoltam... nem túlzok 14-szer ment ki a konyhába vizet inni! Még éjjel is!"
Tamási Marianna - Kaposvár


 

 

 

 

 Ó. Gábor - Budapest

 

 

 

 

Kb 15 éve használjuk a víztisztítót. Eleinte nem nagyon bíztunk benne, de minél többször ittuk a tisztított vizet, annál inkább éreztük a különbséget a csapvíz és a tisztított víz között. Ma már a család többi tagja is észreveszi, ha nem a szűrőn keresztül engedett vízzel kínáljuk őket. Nagyon meg vagyunk vele elégedve és próbáljuk az ismerősöket is meggyőzni, hogy vegyenek ilyen terméket. Ha havi szintre lebontjuk a készülék árát, akkor sokkal gazdaságosabb, mint a karton számra vásárolt ásványvíz, nem beszélve a sok felesleges műanyag flakonról.

Ivány Katalin, Devecser

 

 

 

 

A tisztított vizet is évek óta fogyasztja a családunk, „sima” csapvizet talán évente egyszer iszom, amikor végképp nincs más lehetőség. Nem jó élmény. Otthonról ki sem teszem a lábam anélkül, hogy szűrt vizet vigyek magammal. Ebből tudok a legtöbbet inni. Szűrt vízzel főzök, a virágaimat is ezzel öntözöm, sőt a háziállatok is ebből kapnak.

Ha kiszámolom a családom közvetlen ivóvízfogyasztását, akkor is néhány hónap alatt megtérül egy víztisztító berendezés ára.

Sándorné Papp Emília

 

 

 

 

Az évek óta jól ismert termékek közül kiemelnék néhányat,amelyet én és a családom hosszabb ideje használ. Az ivóvíztisztító által klórmentes, lebegő szennyeződésektől mentes tiszta ivóvizet fogyaszthatunk.

Szabó Mihályné, Bordány

 

 

 

 

Csapra szerelhető vízszűrővel sokkal finomabb vizet kaptunk, ami nem büdös.
Volt idő, mikor nem tudtuk cserélni a vízszűrőt, valamit új csap miatt is használaton kívülre került. Ekkor a házban rendszeresek voltak a csőcserék, mely rengeteg koszt vihetett az ivóvíz hálózatba. Ételmérgezéses tüneteket okozott az a víz. Vízszűrővel ez nem merült fel azóta.

Joó Gergely, Budapest

 

 

 

 

Rendszeresen kifejezetten fehér volt a víz a pohárban és csípős ízű. Valószínű a sok hozzáadott klór miatt. Nem nagyon tudtuk még forralva sem meginni. Szerencsénkre találkoztam a W25 víztisztítóval és sikerült vásárolnunk egyet. Nagyon finom, forrásvíz tisztaságú ivóvizet kaptunk. Mindig ezt ittuk, az üdítő ritka volt nálunk. Kirándulásra és később az iskolába is ezt vittük rendszeresen a gyermekeimmel. Teát, levest is ebből a finom vízből készítettünk. Az ízek sokkal természetesebbek és kihangsúlyozottabbak voltak, mint előzőleg, szűrő használata nélkül. Sikerült 1-2 rokonnak és ismerősnek is beszereznünk a W-25 víztisztítót. Mindenki nagyon meg volt elégedve vele.

Azt hiszem nyugodtan levonhatom azt a következtetést, hogy ivóvíztisztító nélkül nem tudunk meglenni. Ha egészségesek szeretnénk maradni, gondoskodnunk kell a folyamatos utánpótlásról, melyben saját egészségünk érdekében nem tarthatunk szüneteket.

Szemerédy Irén, Budapest

 

 

 

 

Éppen 20 éve vásároltuk az első ivóvíztisztító berendezésünket. Azóta megszakítás nélkül társunk az új W-25 víztisztító a mindennapokban. Gyermekeink időközben felnőttek, nagykamaszok, de a mai napig vizet isznak, ha szomjasak, használjuk főzéshez, visszük magukkal palackban. Biztos vagyok benne, hogy nagy szerepe van a készüléknek abban – mivel a tiszta víz korlátlanul rendelkezésre áll általa -, hogy nagyon ritkán vagyunk betegek. Nem is lehet felmérni, hogy mennyi üdítős és ásványvizes palack cipeléstől (és persze vásárlástól) mentesültünk általa az évek során. Aki egyszer kipróbálja, nem tudja többé elképzelni nélküle a háztartást.

Várai Ágnes, Baracs

 

 

 

 

Mindhárman a családban magnetizált vizet iszunk naponta 2-3 litert, amit a Wellnet W25 Magnetic ivóvíztisztító készüléke szolgáltat a számunkra. Ezzel a termékkel is maximálisan megvagyunk elégedve.

Keller Árpádné, Pécs

 

 

 

 

 

 

 

 

A család a víztisztítót kezdte el használni évekkel ezelőtt, azóta is használjuk, és a termékcsalád kibővülése során nemcsak cseréltük a víztisztítót, hanem újat is vásároltunk, a WT-70 zuhanyszűrőt amit szintén nagy megelégedéssel használunk.

Dr. Őri László, Pécs

 

 

 

 

A kezdetektől (2004) használom a W25 víztisztítót, aztán az unokáim is elkezdték használni nagy megelégedéssel, finom a víz, szeretünk csapvizet inni.

Tóthné Bognár Mária, Pécs

 

 

 

 

A Wellnet W25 típusú víztisztítót használja az egész családunk. Az igényünknek megfelelően cseréljük. Az egész családunk évek óta megelégedéssel használja.

Pavics Miklósné, Pécs

 

 

 

 

Víztisztítót vásároltam, szinte minden családtagom megelégedéssel használja.

Kristóné Varga Éva, Pécs

 

 

 

 

A tiszta és egészséges ivóvíz annyira nélkülözhetetlen, hogy a víztisztító nyaralni is jön velünk.

Vadász Ilona, Acsád

 

 

 

 

Tegnap vásároltunk egy W25 víztisztítót. Végre elmondhatom, hogy jó vizet iszom, iszik a családom, anélkül, hogy folyamatosan a boltba kellene menni megvásárolni azt. Természetesen főzni is ezzel főzök.

Tarné Nemes Judit, Balmazújváros

 

 

 

 

Terméktapasztalataimat bármely termékről szívesen megosztom, néhányat kiemelve.
Szív- és érrendszeri problémákra sok, mágneses, tisztított vizet fogyasztok oxigénnel.

Hágerné Judit, Heves

 

 

 

 

2006 óta használjuk a zuhanyszűrőt nagy megelégedéssel! Előtte sokat küszködtünk a bőrszárazság, bőrviszketés miatt. Használata óta megszűntek ezek a panaszok, a bőrünk visszanyerte rugalmasságát, és semmilyen testápolót nem kell használni.

A W25 víztisztító szintén olyan termék, ami megváltoztatta az életminőségünket. Állandó gyomorfájással küszködtem és hasi panaszokkal, nem szerettem a csapvizet. Most már el sem tudom képzelni e nélkül az életünket. Ha nyaralni megyünk, mindig magunkkal visszük. Mindenkinek ajánlom!

Gréczi Józsefné, Kapuvár

 

 

 

 

Víztisztító vélemény a termékről a szállítás és a kiszolgálás korrektségéről. W25 vélemény a víztisztító , szállítás gyorsaságáról, már a harmadik víztisztító.

 

 

 

 

Amióta családommal használjuk, elmondhatom, hogy a víz olyan, mint amilyennek az iskolában tanultuk: színtelen, szagtalan, vízízű, fogyasztható folyadék.

Köő Szilárd, Siófok

 

 

 

 

A vizünk sajnos elég szennyezett. Így ráfolyamodtunk az ásványvíz ivására, mivel az egész család gyomorfájásról panaszkodott. Egyik ismerősömnél megkóstoltuk a tisztított vizet. Mi is vásároltunk egyet, azóta nincs gyomorfájás, és az ásványvizet sem kell vásárolni.

Rénes Olga, Karcag

 

 

 

 

A tisztítón átengedett víz illata, íze, áttetszősége sokkal jobb, mint a csapból engedett vízé. A tisztított vízzel főzött ételek íze, illata, sokkal zamatosabb.

Somosi Mária, Edelény

 

 

 

 

Azelőtt a víztisztító nélkül fájt a gyomrom, de mióta van, ez elmúlt. Nagyon szeretjük.

Szekretár Jánosné, Kondoros

 

 

 

 

Rendszeresen, naponta használom a víztisztító berendezést. Szabad szemmel is jól látom a különbséget: A víztisztítón keresztül folyott víz átlátható, különösen akkor, ha melegítem, ill. felforralom. És amit szabad szemmel nem látok, de érzem, hogy a tea íze is finomabb, ha a víztisztítón át folyatom a vizet.

Szőkéné Kontra Ilona, Pécs

 

 

 

 

Víztisztító berendezés használata biztosítja amerikai vendégeimnek a tiszta, klórmentes vizet. Nekem pedig ezenfelül pénzmegtakarítást, nem került pénzbe az üdítő vásárlása. Vendégeimnek meg az egészséget a tiszta vízzel. Használatát javaslom és mondom az ismerőseimnek.

Szűcs Zoltánné, Pécs

 

 

 

 

Folyamatosan használom a víztisztítót, étkezéshez, szódához, teához, csak ezt használom, az ezzel a vízzel készített ételek íze finomabb, mint a szűretlen vízé. Tapasztalatomat ismerőseimnek elmondom és javaslom használatát.

Kiss Jánosné, Pécs

 

 

 

 

Férjem, barátjával jöttek egyik este, hogy mutatnak egy víztisztítót. Pár perc beszélgetés után előkerült a készülék, és pillanatok alatt folyt a tisztított víz. Kóstolás után meglepődve tapasztaltam, hogy lányaim, akik előtte soha nem ittak vizet, fejenként két nagy pohárral fogyasztottak el a tisztított vízből. A kipróbálás ideje alatt érintetlenek maradtak az üdítősflakonok. Rövid számolgatás után azonnal a víztisztító vásárlás mellett döntöttem, mivel a meg nem vásárolt másfél havi üdítő árából meg volt a készülék. Így 2 év alatt a megspórolt összeg 14 víztisztító ára volt.

Manduk Gyuláné, Kaposvár

 

 

 

 

Ismertették velem a víztisztító berendezés előnyeit, egészséges hatását, a szervezetre ható károsító anyagok kiszűrését. Meggyőződtem róla megvásárlása után gyakorlatilag is, hogy jól döntöttem. Azóta sokkal több vizet iszom, mint valaha, és ezzel így van a családom, sőt, Édesanyámnak is vásároltam egy készüléket.

Nagyné Vigh Ilona, Kaposvár

 

 

 

 

Annyira rossz volt nálunk a faluban a vezetékes ivóvíz, hogy a megfőzött étel a hűtőszekrényben is kellemetlen zamatot kapott. Kipróbáltunk egy hűtőszekrény-fertőtlenítő berendezést, de az ételek kellemetlen zamata nem szűnt meg. Kipróbáltuk a víztisztító berendezést, és a meglepetés akkor ért, amikor a szűrt vízből készült húsleves egészen más ízű volt. A kellemetlen zamatot 3 nap után sem éreztük az ételből. Azonnal megvásároltuk a berendezést.

Lóka Sándorné, Bodrog.

 

 

 

 

Mióta használom a készüléket fokozatosan minden családtagom rászokott, a főtt ételnek is jobb az íze, a kávé és a tea is finomabb az így nyert vízzel. Másoknak is ajánlani fogom.

Balogh Sándorné, Hajdúböszörmény

 

 

 

 

Nagyon megvagyok elégedve a berendezéssel, megszüntette az allergiás panaszaimat, előtte nem tudtam inni a tisztítatlan csapvizet, így a készülék segítségével tudom fogyasztani a vizet.

Papp Gáborné, Hajdúböszörmény

 

 

 

 

1993-ban állandó fájdalommal járó emésztési zavarok, gyomor irritáció, majd kialakuló gyomorfekély miatt orvisi kezelésre szorultam. Hosszan tartó vizsgálatok után gyógyszeres kezelést kaptam. Ekkor az orvosom és felesége ajánlotta egy asztali víztisztító berendezés használatát, mert valószínűsítették, hogy tüneteim oka az ivóvízben található nagy mértékű klór lehet. Megvásároltam a készüléket és néhány hónapos használat után gyomorpanaszaim nagy mértékben javultak. Fél év elteltével a fájdalmak teljes mértékben megszűntek és a gyógyszerek szedését abba tudtam hagyni. Az azóta eltelt 11 év alatt egyszer sem jelentkeztek hasonló tünetek. Az egészségem ma is tökéletes, energiával teli és kedélyállapotom azóta is a régi. Nekem az élet minőségét adta vissza a készülék. Én, és közvetlen családom tagjai, valamint nagyon sok barátom folyamatosan használja a Wellnet Kft víztisztító berendezését.

Bikki Tamás, Pécs

 

 

 

 

Ebből iszunk vizet. Nem kívánom az ásványvizet, mert a szűrt víz oltja a szomjamat, ráadásul nem kell cipelni a vizet a boltból.

Ifj. Csíkos Márton, Hajdúböszörmény

 

 

 

 

Mióta tisztított vizet iszom, megszűnt a gyomorpanaszom, gyomorégésem. Végre vizet iszunk!

Paáll Istvánné, Budapest

 

 

 

 

Már 8 éve van víztisztító berendezésem. Köszönet a cégnek, hogy becserélték egy jobb minőségű, 10 m3-el többet szűrő, nagyobb kapacitású készüléknek. Nagyon sok gyógyteát fogyaszt családom, és így a tea minősége, aromája jobban kiérződik. Nyár lévén a lehűtött szűrt víz fogyasztása naponta a családomnak 10L/nap. Ez ásványvízzel költséges lenne.

Rácz Géza, Budapest

 

 

 

 

A háztartásban csak szűrt vizet használunk. Javítja az elkészített étel ízét, minőségét. A befőtt és a savanyúság levét is szűröm, így jobb a gyümölcs, illetve savanyúság íze.

Hanóné Lévai Mária, Orosháza

 

 

 

 

Sajnos a pesti víz is tisztításra szorul, örülök, hogy javíthatom a víz minőségét.

Dr. Sebesi Béláné, Budapest

 

 

 

 

Olcsóbb, mint az ásványvíz, kisgyerekeknek is jobb, örülök, hogy megoldást találtam.

Pribeszki Attila, Békésszentandrás

 

 

 

 

Beteg gyermekem állapotán javít, segít, hogy tisztított vizet fogyaszt.

Novák Tamás, Csongrád

 

 

 

 

A készülék használata óta megváltozott az életvitelünk. Megszűntek a tisztítatlan víz okozta problémák (gyomorgörcs és a tisztítatlan víz okozta kellemetlen érzések). A jótékonyhatás az egész családnak előnyére vált. A gyomorfekély (kezdődő), ami nálam jelentkezett, megszűnt. És azóta semmi problémánk sem volt.

Varga Sándor, Pécs

 

 

 

 

Használata megszüntette gyomorpanaszaimat. A klóros víz megszűrésével szívesebben fogyasztjuk a jóízű, tiszta vizet. A Wellnet termékekről csak jót tudok mondani.

Dr. Stirling Lajosné, Pécs

 

 

 

 

Használata elnyerte megelégedésemet. Mióta víztisztítós vizet iszunk, azóta gyermekeim sem fogyasztják az üdítőket.

Kovács Andrásné, Tapolca

 

 

 

 

Megvétele óta a család rászokott a víz fogyasztására. Nem klóros, jobb ízű és nincs utóíze.

Balogh Gábor, Révfülöp

 

 

 

 

A gyerekeim szívesebben isznak vizet, mert a színe tisztább, és finomabb.

Ifj. Petró Lajosné, Lesenceistvánd

 

 

 

 

Használata óta a család több csapvizet fogyaszt. Csökkent az üdítő és ásványvíz fogyasztása.

Pál József Miklósné, Tapolca

 

 

 

 

Tökéletesen tiszta vizet fogyaszthatok, sima, klórmentes, szagtalan. Örülök, hogy megvásároltam.

Tarsoly István, Páka

 

 

 

 

A víztisztítóból fogyasztott víz minősége, íze nagyon tetszik a családomnak, hogy megvásároltam, mert tisztább, egészséges vizet fogyaszthatuk minden nap.

Horváthné Boldizsárné Katalin, Tófej

 

 

 

 

Mióta a w25 víztisztítót használom, nem vásárolok üdítőitalokat, ásványvizet. Ebből készítem a leveseket, kávéhoz és főzéshez is ezt használom.

Sipos Dezső, Tófej

 

 

 

 

Az új típussal nagyon meg vagyok elégedve. Gazdaságos, kényelmes, informatív készülék. A tisztított víz minősége kifogástalan.

Molnár József, Balatonszabadi

 

 

 

 

A gyerekek üdítő-és szódafogyasztásuk csökkent, azóta nem fáj a torkuk sem. A család minden tagja meg van elégedve a víztisztítóval mind esztétikailag, mind minőségileg. A továbbiakban is használni fogjuk, másoknak is ajánlom, mert egészséges.

Sutyinszki Ferenc, Kondoros

 

 

 

 

Tudtad?

 

 

A víz élettani szerepe

 

- közeget biztosít valamennyi – az élethez nélkülözhetetlen - biokémiai reakció lezajlásához: a szervezet biokémiai reakciói oldatfázisban zajlanak, azaz egy olyan közegben, ahol az oldószer a víz. A víz számos biokémiai reakcióban aktívan részt is
vesz. Nem véletlen, hogy a biokémia tankönyvekben százszámra található reakcióegyenletekben szinte mindig szerepel a víz.

 

- lehetővé teszi a vérkeringést: a vér mintegy 90-92 %-a víz, ami az érpályában áramolva juttatja el a különféle tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és az oxigént a szervezet legtávolabbi sejtjeihez is. A szív ritmikus összehúzódásainak
köszönhetően a tápanyagok és oxigén rövid idő alatt jutnak el a test nehezen elérhetőnek tűnő pontjaira is.

 

- szabályozza a vérnyomást: a vér térfogatának döntő része víz. Az erek telítettsége, a benne lévő folyadék és annak az áramlása által létrehozott egyfajta érfal-feszülés a vérnyomás meghatározója. Amennyiben valaki túl kevés vizet juttat a szervezetébe és/vagy túl sok folyadékot veszít, az erekben lévő folyadék mennyisége olyan mértékben lecsökken, hogy az képtelen ellátni a funkcióját, nem tud elegendő tápanyagot juttatni a létfontosságú szervekhez. Ennek az eredménye szédülés, ájulás, de az állapot tartós fennállása esetén súlyos szervi károsodás is lehet.

 

- segít az egészséges sav-bázis egyensúly megtartásában: a szervezet minden szervében, szövetében sajátságos pH uralkodik. Ennek a fenntartásában, szabályozásában, a vízben oldott különféle sók (pl. karbonát, hidrogénkarbonát) vesznek részt. A megfelelő só-párok által kialakított vizes oldatok, az ún. pufferrendszerek létfontosságúak pl. a vér kémhatásának szűk tartományos belüli szabályozásában.

 

- részt vesz a tápanyagok szállításában, felszívódásában: a tápanyagok felszívódása vizes közegből (bélnedv) vizes közegbe (vérkeringés) történik. A vízoldékony vitaminok (pl. B-, C-vitaminok) is vízben oldott formában jutnak el a sejtekhez.

 

- segíti a bőrt védőfunkciójának ellátásában: a kellőképpen hidratált bőr baktériumokkal és vírusokkal szembeni ellenállóképessége nagyobb, azokra vonatkozó áteresztőképessége kisebb. A kiszáradt bőr amellett, hogy esztétikailag nem szép látványt nyújt, és feszülő érzéssel, hámlással jár együtt, a különféle kórokozók által is könnyen támadható felületet jelent.

 

- védi a nyálkahártyákat a kiszáradástól: a nyálkahártyák pl. orrnyálkahártya csak "nedves" állapotban képesek funkcióik betöltésére. Sokak számára ismert a légúti nyálkahártyák kiszáradása által okozott kínzó, száraz köhögés is; amin sok esetben egyszerűen, a belélegzett levegő párásításával, a nyálkahártyák nedvesítésével lehet segíteni.

 

- elősegíti az ízületek mozgását: a jelentős mennyiségben vizet is tartalmazó ízületi folyadék (idegen szóval a szinoviális folyadék) az „olajozott” mozgás kulcsa. A porcfelszínek között található ízületi folyadék egyfajta „kenőanyagként” funkcionál; elősegíti azt, hogy a porcfelszínek fájdalommentesen elgördülhessenek egymáson, ahelyett, hogy fájdalommal járó súrlódással történne az ízületek mozgása.

 

- méregtelenítő funkciót lát el: a szervezet által kiválasztott anyagok pl. a gyógyszerek bomlástermékei jelentős részben vízben oldott (pl. vizelettel, széklettel) formában távoznak a szervezetből. A szervezet fő méregtelenítő szerveként ismert máj egyik feladata az, hogy a szervezetbe jutott idegen anyagokat (pl. vegyszerek, gyógyszerek molekuláit) vízoldékony formájúvá alakítsa át. Ez a kulcsa ugyanis annak, hogy a testidegenként felismert anyagok a szervezetből minél hamarabb – a széklettel vagy a vizelettel - eltávolíthatók legyenek. A metabolizmusnak nevezett folyamat során a molekulák olyan kémiai átalakításokon (pl. oxidáció, bizonyos molekularészekhez kisebb egységek hozzákapcsolása stb.) esnek át, aminek köszönhetően a vízoldékonyságuk nő.

 

- szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában: a hővezetés és a hősugárzás mellett az izzadás, azaz a szinte kizárólag vízből álló izzadság testfelszínről való elpárologtatása játszik szerepet a szervezet működéséhez szükséges optimális hőmérséklet biztosításában. A víz testfelszínről való elpárolgása jelentős hőelvonással jár, ami lehűti a bőrt.

 

A víz a szervezetben biofizikai-biokémiai szempontból tekintve tehát egyaránt:

 

- oldószer,

- vivőanyag,
. hőtároló és

- hűtőfolyadék.

 

Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. A víz felszívódása döntőrészt a vékonybél középső szakaszából történik, de a vékonybél végső szakaszán, illetve a vastagbélben is zajlik még vízfelszívódás. A víz felszívódása ún. passzív diffúzióval történik. Ez a szervezetbe jutott anyagok felszívódásának a legegyszerűbb módja, ami energiát sem igényel.

 

Egyszerűen: a nagyobb koncentrációjú helyről a kisebb koncentrációjú helyre áramlanak az anyag molekulái a sejteket határoló hártyákon keresztül. Jelen esetben a vízfogyasztást követően a vízben gazdag bélcsatornából a vízben szegényebb szövetekbe áramlik a víz.

 

Miután a víz 10-15 perc alatt felszívódik a vérkeringésbe, az egész szervezetben eloszlik, majd a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcseretermékeket "visz magával", ily módon méregtelenítve a szervezetet.

 

Napi 1400 liter víz folyik át az agyon és mintegy 2000 liter víz mossa át a veséket. Az emberi szervezet azonban igen takarékosan bánik vízkészletével, hiszen a naponta átfolyó 2 köbméternyi vízből mindössze kb. 2,4 litert választ ki.

 

 

 

Az emberi szervezet vízegyensúlya

 

Annak ellenére, hogy a szervezet víztartalma (felnőtteknél a testtömeg kb. 60 %-a a víz) viszonylag állandó, a szervezetben lévő víz folyamatos cserélődésben van. A szervezetbeni körforgás elsőre egyszerűnek tűnik: a víz italként bejut a szervezetbe és a vizelettel távozik.

 

Az emberi szervezet működése azonban ennél bonyolultabb. A vízháztartást finoman szabályozott idegi és hormonális mechanizmusok irányítják. A szervezet vízkészletének állandóságát döntően a vízkiválasztást/vízvisszatartást széles határok között biztosító veseműködés, illetve a vízfelvételre serkentő szomjúságérzés szabályozza.

 

Az egészséges ember vízháztartása – vagy vízmérlege - egyensúlyban van, ha a napi vízfelvétel és veszteség mennyisége megegyezik. Ebben az esetben a vízbevitelt és vízleadást "szemléltető" kétkarú mérleg két serpenyője egyensúlyban van.

 

A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter (tartomány megjelölésekor 2,0 és 2,6 liter közötti mennyiséget adnak meg) víz szerepel: azaz ennyi víz távozik a szervezetből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit vissza kell pótolni a szervezetbe. A napi folyadékszükséglet döntő részét víz formájában veszi magához az emberi szervezet; kevesebb, mint a felét pedig a több-kevesebb vizet is tartalmazó szilárd táplálékokkal juttatja be a szervezetébe.

 

 

 

A termékekről szóló tapasztalatok magánvéleménynek minősülnek. Az a tapasztalatokat beküldők állításai, saját tapasztalatokon alapulnak, az ő személyes véleményüket tükrözik, nem állt módunkban annak valódiságtartalmát ellenőrizni.